Barion Pixel
 info@greenx.hu / www.greenx.hu

Elektromos autózás itthon

2024-09-02 15:26
2024 második felében a magyarországi elektromos autózás dinamikusan fejlődik, ahogy a technológia és a szabályozási környezet is egyre kedvezőbbé válik. Az év közepére a regisztrált elektromos autók száma meghaladta a 70 ezret, ami jelentős növekedés a korábbi évekhez képest. Az állam támogatási programjai, mint a zöld rendszám és az elektromos autók vásárlásához nyújtott kedvezmények, jelentős hatással vannak a piac növekedésére.

A töltőinfrastruktúra fejlesztése is kulcsfontosságú szerepet játszik az elektromos autózás elterjedésében. 2024 második felére több mint 1500 nyilvános töltőállomás működik az országban, és ez a szám folyamatosan bővül. A kormányzat tervei szerint 2025-re a főbb városi központokban és autópályák mentén 3000 töltőállomás lesz elérhető, amely lépés tovább növelheti az elektromos autók iránti keresletet.

Az elektromos autók piacán az év második felében a legnagyobb növekedést a kompakt és középkategóriás modellek mutatják. A gyártók egyre több, kedvező áron kínált, nagyobb hatótávolságú modell bevezetésével reagálnak a kereslet növekedésére. Emellett az új elektromos járművek ára is fokozatosan csökken, így már egyre több magyar család számára elérhetővé válnak ezek a járművek.

Az akkumulátortechnológia fejlődése is hozzájárul az elektromos autózás terjedéséhez. Az újabb modellek már 400-500 km-es hatótávolsággal rendelkeznek, ami jelentősen csökkenti a „hatótávpara” problémáját. Emellett a töltési idő is csökken, a legmodernebb töltők akár 30 perc alatt is képesek 80%-ra feltölteni az akkumulátorokat.

A fenntarthatóság és a környezettudatosság egyre nagyobb szerepet játszik a magyar autósok döntéseiben. A zöld rendszám előnyei, mint a parkolási kedvezmények és az autópálya-használati díjak mentessége, tovább ösztönzik az elektromos autók elterjedését.

Összességében 2024 második felében Magyarországon az elektromos autózás stabil növekedésének lehetünk tanúi, amelyet a kedvező szabályozások, a fejlett töltőinfrastruktúra, valamint a technológiai fejlődés együttesen támogat. Az elkövetkező években további növekedés várható, ami hozzájárul az ország környezeti céljainak eléréséhez és a közlekedés zöldítéséhez.
2024-09-02 15:26